Proč stříbro černá?

Ten, kdo preferuje stříbro, už si rozhodně všiml toho, že po nějaké době nošení může docházet k černání šperků. Mnoho lidí si myslí, že se jedná o vadný či nekvalitní kus, ale není tomu tak. Černání stříbra je přirozenou vlastností tohoto materiálu, tento jev se nazývá oxidace.

Proč se to děje?

Jakmile přijde stříbrný šperk do kontaktu s vnějšími vlivy, dochází k oxidaci aneb zčernání. Ať už při kontaktu s parfémem, krémem, potem či obyčejnou vodou. Jedná se o přirozenou reakci stříbra, která šperk nijak nepoškozuje a tudíž se nejedná o důvod k reklamaci.

Nejčastější příčinou zčernání šperků jsou sloučeniny síry, konkrétně sirovodík, které se nacházejí ve vzduchu. Tento proces způsobuje, že šperky černají. Tuto reakci urychluje také vlhké prostředí, což znamená, že řetízky, náramky nebo prstýnky ztmavnou rychleji, zejména při pocení. Oxidaci lze zpomalit lepším skladováním šperků, ideálně v suchu a temnu, například v sáčku nebo v krabičce. Nicméně, i přes tyto opatření stříbro oxiduje, ačkoli mnohem pomaleji. A tak dříve nebo později, je nutné zčernalé stříbrné šperky vyčistit.

Jak navrátit šperk do původního stavu?

Začernání šperků lze jednoduše vyčistit. Nejlepším pomocníkem je čistící ubrousek, pomocí kterého zbavíte váš stříbrný šperk všech nečistot. Druhou možností je čístící lázeň, do které vaše šperky vložíte a následně vyleštíte. Vaše malé radosti pak budou vypadat zase jako nové!

Více o čištění šperků si můžete přečíst v následujícím článku.

jak čistit šperky