Co je rhodiované stříbro?

Setkali jste se už s pojmem rhodiované stříbro? Víte, jaký je v něm rozdíl oproti klasickému stříbru?

Rhodiování je antioxidační povrchová úprava stříbrných šperků, která slouží k ochranně povrchu. Jedná se o technologický postup nazývaný pokovení neboli potahovaní kovu tenkou vrstvou rhodia. Rhodium je známý svou vysokou odolností vůči poškrábání, korozi a ztrátě lesku. Rhodiované stříbrné šperky tak mají lesklý, stříbřitý vzhled a vypadají jako nové i po dlouhodobém nošení.

Velkou výhodou stříbrných šperků pokryté rhodiovanou vrstvou, je také eliminace černání. Stříbrné šperky mají totiž tendenci černat. Působením vzduchu stříbro ztrácí lesk a dochází k jeho zašpinění. Jedná se o přirozenou reakci tohoto materiálu, která se nazývá oxidace. Další výhodou je, že rhodiované šperky jsou 100% hypoalergení. Takže pokud se vyhýbáte stříbru kvůli alergii, díky rhodiu už nemusíte.

Je možné stříbrné šperky dodatečně potáhnout vrstvou rhodiem?

Pokud máte stříbrný šperk a chcete mu dodatečně dodat vrstvu rhodia, můžete se obrátit na specializované šperkařství nebo zlatnictví, které rhodiování provádí. Tato odolná ochranná vrstva pak vašim šperkům dodá lesklý povrch a zamezí černání. Je však důležité si uvědomit, že rhodiovaná vrstva se může s postupem času opotřebovat. Po nějaké době je doporučované si vrstvu rhodia nechat obnovit.

Co je rhodiované stříbro