Jak správně skladovat šperky?

Ať už stříbrné či zlaté šperky, všechny vaše malé radosti je potřeba správně uchovávat. Právě způsob skladování totiž ovlivní stav a vzhled vašich šperků. Kdykoliv tedy zrovna vaše šperky nemáte na sobě, je vhodné je uložit tak, aby nedocházelo k jejich zbytečnému opotřebení. Zároveň se tak vyvarujete případné ztrátě náušnic či zamotaným řetízkům.

Existují tři základní faktory, které šperky ovlivňují. Jako první je suché prostředí, které šperky vyvaruje před vlhkostí. Právě ta přispívá ke korozi a černání šperků. Dále je vhodné šperky uchovávat v pokojové teplotě, vyhnout se tedy extrémnímu horku či naopak chladu. Posledním faktorem je sluneční svit. Mnoho lidí to neví, ale právě tma šperky udrží déle lesklé. Není tedy vhodné vystavovat šperky přebytečnému světlu.

Důležité je také skladovat jednotlivé šperky odděleně, aby se předešlo vzájemnému poškrábání. Vzájemným třením může dojít k vytvoření rýh a škrábanců.

jak skladovat šperky-2

Asi vás tedy nepřekvapí, že vhodným místem, kde tedy malé radosti skladovat, je uzavíratelná šperkovnice. Eliminuje příchod vlhkosti a přímého slunečního svitu. Šperkovnice by měla ideálně obsahovat možnost pro oddělené rozložení šperků. Důležitá je také výstelka, čím měkčí a jemnější, tím lépe. Šperkům se díky tomu dostane většímu pohodlí a zabrání se případnému poškození.

Udržovat pořádek mezi šperky může být občas obtížné. Každopádně se správnou péči a skladováním, vám vaše šperky vydrží déle krásné a budou vám tak přinášet radost o něco déle.