Jak vyčistit stříbrné šperky?

Součástí péče o šperky je bezpochyby jejich pravidelné čištění. Především u stříbrných šperků se můžeme setkat s občasným černáním. Nejedná se o nic abnormálního, černání neboli oxidace je přirozenou vlastností stříbra. Jakmile stříbrný šperk přijde do kontaktu s potem, vodou či pouhým vzduchem, má tendenci oxidovat. Jedná se o pouhé zašpinění, nikoli poškození samotného šperku. Existuje mnoho postupů, které stříbrný šperk vyčistí a zbaví jej jeho případné černoty a nečistot.

Čistící ubrousek

Jedním z ověřených postupů je použití čistícího ubrousku, který seženete u nás na e-shopu. Jedná se o skvělého pomocníka, který zajistí rychlé a snadné vyčištění a především vrátí vašim šperkům lesk a třpyt. Zároveň vám poslouží na více použití, takže s ním můžete šperky čistit opakovaně.

Čistící lázeň

Osvědčenou cestou je čistící lázeň. Jedná se o roztok, který vašim šperkům dodá původní stav během pouhých pár minut. Tato speciální lázeň dokáže spolehlivě odstranit veškeré nečistoty a začernání. Znečištěný šperk stačí ponořit na několik sekund do lázně, následně opláchnout čistou vodou a usušit hadříkem.

*Tuto metodu nedoporučujeme aplikovat na šperky s kameny

Jak vyčistit šperk s tím co mám doma?

Alobal a sůl

K vyčištění šperků vám postačí pouze alobal a kuchyňská sůl. Stačí vystlat misku kouskem hliníkové fólie, následně vložit polévkovou lžíci soli a zalít to horkou vodou. Do vzniklé lázně následně ponořte stříbrný šperk, který chcete vyčistit. Nechte působit několik vteřin (záleží na míře znečištění), poté šperk vyjměte a opláchněte vodou. Nakonec šperk usušte hadříkem.

Prostředek na mytí nádobí

Další alternativou může být použití mycího prostředku na nádobí. Ten smíchejte s obyčejnou vodou, do které znečištěný šperk následně vložíte. Do této vody namočte také kousek ubrousku, pomocí kterého poté šperky jemně otřete. Jakmile je šperk čistý, stačí jej opláchnout studenou vodou a opět vysušit.

Citrón a sůl

Na pomoc může přijít také obyčejný citrón a trocha soli. Vymačkanou šťávu z 1 citrónu smíchejte spolu s horkou vodou a přisypte 3 polévkové lžíce solu. Do koupele vložte šperky a nechte 5 minut působit. Po vyjmutí šperků je pečlivě opláchněte a otřete hadříkem.

*Tuto metodu nedoporučujeme aplikovat na šperky s kameny

Ocet a jedlá soda

Šperk lze zbavit nečistot také pomocí octu a jedlé sody. Vytvořte lázeň z 1/2 hrnku octa a jednou polévkovou lžící jedlé sody. Do tohoto roztoku následně vložte své stříbrné šperky a nechte působit až 2 hodiny. Po vyjmutí vše opláchněte a případně dočistěte kouskem látky.

Vodka

Vyčistit šperky můžete i za pomocí pouhého panáka vodky. Šperky vložte do šálku s vodkou a nechte 5 minut působit. Následně je vyjměte a dočistěte hadříkem namočeným v alkoholu. Použití této metody je ideální u šperků s hladkým povrchem či u klenotů zdobených diamanty a kameny, jelikož je krásně rozzáří.

 čistící lázeňčištění šperků

Myslete na to, že při využití domácích metod na čištění šperků může dojít k jejich poškození, proto doporučujeme zvolit šetrnější a osvědčený způsob - čistící ubrousek či čistící lázeň určenou přímo na šperky.

Malý tip na konec

Existuje ještě možnost pořídit si šperky z rhodiovaného stříbra. V tomhle případě byste se černání šperku vyhnuli úplně, jelikož potažená vrstva rhodia zabrání oxidaci. Vaše šperky tak nebude nutné neustále čistit.

stříbrné šperky